Latte Pieczarkowe

Nie dość, że proste w przygotowaniu to jeszcze pożywne 🙂 Uwielbiamy zupy krem pod każdą postacią, a ta z dodatkiem magicznego pyłu z prawdziwków idealnie nadaje się na każdą okazję 🙂
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie, choć wydawało by się że są one bezwartościowe, badania naukowe potwierdzają, że mają wspaniałe działania antynowotworowe, antybakteryjne, a nawet mogą podnieść naszą odporność. Warto jest je więc włączyć do naszej diety gdyż płynie z tego dużo korzyści, a przy tym wszystkim są nisko kaloryczne 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 100 g szalotki
  • 10 g masła klarowanego Ghee
  • 500 g pieczarki
  • 20 g orzechy makadamia lub nerkowca (1 garść)
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz
  • *1 łyżeczka pyłu z prawdziwków (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Szalotkę poszatkować i poddusić na maśle klarowanym z odrobiną soli, następnie dodać pokrojone pieczarki i wszystko dusić aż pieczarki zmiękną. Dodać orzechy makademia, pył z prawdziwków i wszystko zalać bulionem lub wodą, wszytko gotować około 15 minut. Zblendować na krem, doprawić solą himalajską w razie potrzeby i posypać pieprzem według uznania.

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:

1. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 5s/obr.8 szalotkę zgarnąć kopystką ze ścian na dno naczynia miksującego
2. Dodać masło klarowane Ghee i odrobinę soli himalajskiej dusić 2min/120C/obr1
3. Dodać pieczarki rozdrobnić 3s/obr.5 dusić 8 min./120C/obr. 1.
4. Dodać bulion, orzechy i pył z prawdziwków gotować 15 min/100C/obr1
5. Wszystko zmiksować 30s/obr. 10
* aby otrzymać pył z prawdziwków wystarczy suszone grzyby zemleć w Thermomix 20s/obr.10

Latte Pieczarkowe

Latte Pieczarkowe

Latte Pieczarkowe

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony