W naszej kuchni curry to potrawa goszcząca chyba najczęściej. Kombinacji jest tu mnóstwo, smak zawsze wyśmienity. Tym razem w wersji vege ze szpinakiem i soczewicą. Zdrowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać 🙂

Soczewicę warto dodać do naszego codziennego jadłospisu. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. Ma również niski indeks glikemiczny, co sprzyja osobom chorującym na cukrzycę.

SKŁADNIKI (4 porcje)
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2-3 garście młodego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka startego imbiru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 liście laurowe
  • pól szklanki bulionu lub wody
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Cebule i papryczkę chili kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, liście laurowe i wszystko razem podsmażamy na oleju kokosowym. Podlewamy wodą lub jeżeli masz bulionem i dusimy przez 5 -10 minut. Mieszamy w międzyczasie.
Dodajemy mleko kokosowe, miód i dusimy 5 minut.
Dodajemy szpinak i ugotowaną soczewice. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Doprawiamy solą. Podajemy samo lub z ryżem.
Smacznego.