Co za połączenie! Pyszny atlantycki łosoś, aromatyczny szpinak i maślany sosik. Tego właśnie potrzebujesz 🙂 Kto się skusi?

SKŁADNIKI:
  • 2 kawałki łososia Atlantyckiego
  • 150 g młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

SOS MAŚLANO – KOPERKOWY

  • sok z połówki cytryny
  • masło klarowane
  • koperek
PRZYGOTOWANIE:

Łososia dobrze opłucz i osusz, podziel na kawałki. Każdy kawałek natnij wzdłuż przez środek, tak, aby nie przeciąć łososia na pol. Posyp solą z pieprzem.
Następnie na patelni rozgrzej masło klarowane wrzuć świeży szpinak, dopraw solą. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i dodaj do szpinaku, podduś wszystko przez kilka minut.
Nafaszeruj łososia szpinakiem i zapiecz w piekarniku w 180C z funkcją termo obiegu przez 20-25 minut.

W międzyczasie przygotuj sos maślano – koperkowy. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła klarowanego. Odstaw na bok i dodaj sok z połówki cytryny i poszatkowany koperek. Zamieszaj.
To danie najlepiej smakuje z czarnym ryżem polanym sosem maślano koperkowym.

Smacznego.