Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem

Najprostszy ekspresowy makaron, a do tego bardzo smaczny. To jest jeden z tych przepisów, które robimy kiedy brakuje nam czasu, a lodówka świeci pustkami 🙂 Wskazówka jest taka, aby zawsze mieć kupionych na zapas kilka opakowań makaronu ryżowego i słoik groszku zielonego w zalewie. Puszek jak wiadomo nie polecamy. Ponieważ teraz jest sezon, do przepisu użyłyśmy świeżego groszku kupionego na placu oraz świeżej bazylii z własnego ogródka do pesto 🙂 pychota.

Sprawdź co jeszcze przechowujemy w zapasie na „czarną godzinę”: zdrowy start z Food Harmony 🙂

zielony talerz 🙂

SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – zazwyczaj kilka minut.
Groszek gotujemy do miękkości, chyba że użyjemy tego z zalewy lub ewentualnie z puszki.
Na patelnię przekładamy pesto bazyliowe. My użyłyśmy pół szklanki na cały makaron.
Dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy minutk­ę mieszając całość.
Na koniec dodajemy groszek, mieszamy, przekładamy na talerz i ozdabiamy świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe.

Smacznego!

Masz ochotę na inny szybki makaron? Sprawdź nasz przepis na szybkie spaghetti prosto z Włoch

Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem

Makaron ryżowy z pesto bazyliowym i groszkiem