Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców

Dla fanów makaronów w kremowym sosie w towarzystwie Łososia Atlantyckiego 🙂 Szybkie, łatwe danie, bez nabiału i glutenu, dla smakoszy ryb 🙂 idealne na obiad lub kolacje prosto z Włoch w wersji fit, bez śmietany 🙂

SKŁADNIKI:
  • makaron bezglutenowy
  • 200 g grillowanego Łososia Atlantyckiego
  • 2 małe cebulki
  • masło klarowane – Ghee
  • sól
  • pieprz
  • cebulka dymka

Kremowy sos z nerkowców:

  • garść nerkowców
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • ½ szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:

Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut, jeśli mamy czas można je nawet namoczyć przez noc.
Makaron gotujemy na al dente.
W międzyczasie przygotowujemy sos kremowy z nerkowców. Jest to łatwe i szybkie, gdyż wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.

Następnie podsmażamy cebulkę na maśle klarowanym z odrobiną soli.

Sos serowy łączymy z cebulką, a następnie dodajemy grillowanego łososia pokrojonego w kawałeczki i podgrzewamy razem z sosem.
Praktycznie każdy łososi pasuje do tego przepisu. Łososia można zapiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub grillować. W każdej wersji wychodzi ekstra. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie go, a nie zostało wam nic z dnia poprzedniego można użyć do tego przepisu łosia wędzonego 🙂 też wychodzi pyszne!
DO sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, a na koniec posypujemy poszatkowana cebulką dymką.

Bon Appetit 🙂

Smakoszy zdrowej kuchni zapraszamy na nasz październikowy FIT WEEKEND w SPA – będzie duża dawka energii, pyszne jedzenie i wiele innych atrakcji 🙂

FIT WYJAZD OCZYSZCZAJĄCY-detox-dieta-fitness-relaks

 

Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców

Makaron z łososiem w kremowym sosie z nerkowców