Meksykańskie nachos

Uwielbiam kuchnię meksykańska i jej przyprawy. Połączenie chili, suszonych pomidorów i cebuli wraz z ziołami i czosnkiem przy tej obróbce jest idealne. Dodatkowo świeża kolendra i mamy wspaniały dodatek do sosów i dipów lub guacamole. Krakersy te można przechowywać ponad miesiąc w zamkniętym szklanym pojemniku. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek lub na przekąskę do pracy lub w podróży.

Dzienna porcja błonnika pokarmowego

Dlaczego warto jeść błonnik pokarmowy

  1. Spowalnia proces przesuwania się miazgi pokarmowej w układzie trawiennym, co pozwala na stopniowe wchłanianie się wartości odżywczych
  2. Wiążę nadmiar kwasów tłuszczowych, żółci, chresteloru, metali ciężkich i substancji rakotwórczych umożliwiając lepsze wydalenie ich
  3. W połączeniu z wodom daje nam uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a dodatkowo korzystnie wpływa na lepszy metabolizm i nadwagę
  4. Błonnik w pokarmie obniża indeks glikemiczny posiłków
  5. Zmniejsza poziom insuliny i stabilizuje poziom cukru we krwi
SKŁADNIKI (wkład do suszarki):
  • 200 g siemienia lnianego namoczonego w wodzie
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka płatków chili
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka pomidorów suszonych
  • sok z limonki
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:

Siemienie lniane namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 3 godziny, tak aby woda zamieniła się na kisielową konsystencje. Można je również namoczyć na noc.
Warto jest także namoczyć pestki dyni i suszone pomidory przynajmniej na dwie godziny.
Zblendować połowę siemienia lnianego na papkę, a połowę zostawić.

Do papki dodać: cebulę, czosnek, pestki dyni, paprykę, sok z limonki, suszone oregano i wszystko razem zblendować na papę.
Następnie poszatkować suszone pomidory i kolendrę połączyć z papką z siemienia lnianego namoczonym siemieniem lniany.
Wszystko razem dobrze wymieszać.

Na papierze pergaminowym, wyłożyć w suszarce cienkie warstwy.
Suszyć przez minimum 8 godzin lub aż do wyschnięcia.

Meksykańskie nachos

Meksykańskie nachos

Meksykańskie nachos