Klasyczna włoska zupa jarzynowa, którą można przygotować na swój sposób, zależnie od sezonu. Poniżej przepis na naszą lekką wersję minestrone – aromatyczną, pełną warzyw i kolorów.

SKŁADNIKI:
  • włoszczyzna (kapusta, marchewka, seler, pietruszka, por)
  • cebula
  • 2 pomidory
  • połówka cukinii
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka tymianku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy suszonych warzyw i czosnek.

Cebulę kroimy na połówki zrumieniamy na ogniu, nada ona koloru i smaku, dodajemy do pozostałych warzyw w garnku.

Doprawiamy, kurkumą, chili, solą i pieprzem. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.

Następnie dodajemy pokrojone w kostki pomidory i cukinię. Gotujemy kolejne 15 minut.
Na koniec doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem.

Jeżeli lubisz, dodatkowo możesz dodać odrobinę ugotowanej komosy ryżowej, zupa będzie bardziej sycąca i równie pyszna 🙂