W końcu nasz blog doczekał się wpisu o młodej kapuście. Uwielbiamy, choć nigdy nie robiłyśmy same. To dlatego, że zawsze dostawałyśmy ją od babci, czy mamy. A że byłą przepyszna, nie zabrałyśmy się za jej robotę aż do dziś 😉 Czasem fajnie jak ktoś nas rozpieszcza.
Prowadzimy bloga ze zdrową żywnością, dlatego musiałyśmy stanąć w końcu na wysokości zadania:) Przygotowałyśmy wpis o kapuście, a całość nadzorowała babcia 🙂 Babcie pozdrawiamy i odsyłamy was do jeszcze jednego przepisu pod jej okiem 🙂 Barszcz Czerwony Mojej Babci

„Najlepsza na Świecie

SKŁADNIKI:
  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula dymka
  • 1 duży pomidor
  • pęczek koperku
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę dymkę szatkujemy w całości, przekładamy do garnka i dusimy na maśle klarowanym kilka minut. Im więcej masła tym lepszy smak – tak powiada moja babcia 🙂
  2. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół, potem na ćwiartki i wykrawamy głąb
  3. Kapustę szatkujemy drobno i przekładamy do garnka z cebulką, mieszamy i dusimy dalej
  4. W międzyczasie pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników, przyprawiamy solą i pieprzem
  5. Całość podlewamy odrobinę wodą i dusimy aż wszystko zmięknie, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać wodą
  6. Kiedy kapusta jest gotowa dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy i nakładamy na talerze*

*Można dodać łyżkę mąki bezglutenowej np. ryżowej aby zagęścić kapustę, ale wg nas nie ma takiej potrzeby 🙂

Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂

Harmonki

Jeżeli nie umiesz samodzielnie planować posiłków, a zdrowe odżywianie to ciągle problem, który planujesz rozwiązać – chętnie pomożemy! Sprawdź nasze diety na Thermomix i nie tylko i w końcu zacznij cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

DIETY – FOOD HARMONY