Mocno czekoladowe brownie z buraków

Czy wiecie, że buraki to bardzo dobra podstawa do deserów? 🙂 Dzięki nim stają się one zdrowsze i bardziej odżywcze. W połączeniu z kakao można wyczarować pyszne brownie.
Jest to świetny pomysł na deser, ale również na przekąskę do pracy. Jest również bardzo sycące, a dzięki burakom zaspokoi nasze zachcianki na słodkie na długi czas. 💚

SKŁADNIKI:
  • Ugotowane buraki – 500 g
  • Mąka ryżowa – 150 g
  • Olej kokosowy – 4 łyżki
  • Karob – 1 łyżka
  • Kakao – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Wszystkie składniki miksujemy na gładko. Do przepisu można użyć również kupionych w sklepie ugotowanych buraków.
  3. Masę przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć brytfanki do pieczenia chleba (keksówki) lub jakiejkolwiek kwadratowej o podobnych wymiarach.
  4. Pieczemy przez około 50 minut.

Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Przepis znajdziesz w Raw tarta z suszonych śliwek.

Mocno czekoladowe brownie z buraków

Mocno czekoladowe brownie z buraków

Mocno czekoladowe brownie z buraków