Mrożone energy batony

Batony które postawią cię na nogi, przed czy po wysiłku fizycznym, ale i nie tylko! Zdrowy deser dla każdego – dla małych i dużych. Robimy zapas i mrozimy – dzięki temu możemy je przechowywać przez długi czas. Takie ukryte gotowe desery to najlepsza broń na podjadanie i zachcianki na słodkie. Spróbuj również naszego kolejnego przepisu na rafaello bananowo-żurawinowe 🙂 też można je mrozić na czarną godzinę 🙂

Mrożone batony to hit w naszym domu 🙂

SKŁADNIKI:
  • filiżanka nerkowców
  • filiżanka migdałów
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
  • 3 łyżki miodu
  • filiżanka amarantusa ekspandowanego
PRZYGOTOWANIE:

Nerkowce i migdały mielimy w blenderze na średnich obrotach, tak aby powstały grudki, a nie proszek.
W garnuszku podgrzewamy miód i masło orzechowe tak aby się połączyły. Ściągamy z ognia.
Dodajemy zmielone migdały i nerkowce. Mieszamy.
Dodajemy amarantus ekspandowany, mieszamy aż wszystko się połączy w klejąca masę.

Brytfankę wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy naszą masę i rozprowadzamy równomiernie, tak aby grubość nie przekraczała 0,5 cm. Na koniec używając kawałka papieru pergaminowego ugniatamy całość.

Wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Wyjmujemy. Kroimy na kawałki wedle uznania: prostokąty, kwadraciki, trójkąciki 🙂 Jemy, a resztę możemy ponownie włożyć do zamrażalnika.

Mrożone energy batony

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony