Mus gruszkowy z siemienia lnianego

Pyszny gruszkowy deser z dodatkiem polskiego SUPERFOOD – siemienia lnianego.

Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka mają olbrzymią moc, dlatego warto je wprowadzić do swojej codziennej diety. Po pierwsze, jak większość z nas wie, działają osłonowo na żołądek, łagodzą podrażnienia i wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie wagi. Po drugie, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz odporność. Pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, jak również łagodzą objawy menopauzy. Regularne ich spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. A do tego są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dodawaj je do wszystkiego, do koktajli, kisieli, musów, kremów, sosów, chlebów…

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 2 gruszki ok. 300g
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:

Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy na parze około 15 minut.
Następnie przekładamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i siemię lniane.
Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

1. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, włożyć na dolną część Varomy
2. Do naczynia miksującego wlać 500ml wody, nałożyć Varomę, gotować na parze 15min/ Varoma/ obr. 2
3. Zdjąć varome, wylać wodę z naczynia miksującego, przełożyć gruszki, mleko kokosowe i siemię lniane. Miksować 10s/ obr.6

Mus gruszkowy z siemienia lnianego

Mus gruszkowy z siemienia lnianego


Zobacz diety na Thermomix: