Bez kategorii

Mus gruszkowy z siemienia lnianego

Pyszny gruszkowy deser z dodatkiem polskiego SUPERFOOD – siemienia lnianego. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka mają olbrzymią moc? Dlatego warto je wprowadzić do swojej codziennej diety. Po pierwsze, jak większość z nas wie, działają osłonowo na żołądek, łagodzą podrażnienia i wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie wagi. Po drugie, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz odporność. Pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, jak również łagodzą objawy menopauzy. Regularne ich spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. A do tego są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dodawaj je do wszystkiego, do koktajli, kisieli, musów, kremów, sosów, chlebów…

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Gruszki – 2 szt.  (ok 300 g)
  • Mleko kokosowe – 100 ml
  • Siemię lniane zmielone – 2-3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy na parze przez około 15 minut.
  2. Następnie przekładamy je do blendera, dodajemy mleko kokosowe i siemię lniane.
  3. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy na dolną część Varomy.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, nakładamy Varomę i gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. 2.
  3. Zdejmujemy Varomę, wylewamy wodę z naczynia miksującego, przekładamy gruszki, mleko kokosowe i siemię lniane. Miksujemy 10 s/obr.6.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close