Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

Sezon na szparagi trwa, a nam taki pomysł nam przyszedł do głowy przygotowując piknik rodzinny 🙂 szparagi zawinięte w naleśniczki z koperkiem i szczypiorkiem. Zaskakująco pyszne i aromatyczne wiosenne danie 💚💚💚 To świetny pomysł na obiad, lunch do pracy, czy przekąskę. Smakują super na ciepło i na zimno. Szybkie w przygotowaniu, piękne i pyszne 🙂 czego chcieć więcej!

Czas na piknik

SKŁADNIKI:

Naleśniki (około 15 sztuk):

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka owsianego lub ryżowego
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść świeżego szczypiorku
  • garść świeżego koperku
  • masło klarowane

Szparagi:

  • wiązka szparagów
  • czosnek
  • chili
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, mleko, jajka, sodę i sól blendujemy na masę o lekko gęstej konsystencji typowej dla naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub gęsta, dodajemy więcej mąki lub mleka.
Do przepisu użyłyśmy nasze (przekierowanie domowe mleko owsiane)
Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i koperek i mieszamy.
Na maśle klarowanym smażymy z dwóch stron naleśniki wielkości mniej więcej szparagów, trochę mniejsze 🙂
Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i blanszujemy na maśle klarowanym z czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Przyprawić należy wedle uznania. My lubimy dużo czosnku i chili 🙂
Szparagi zawijamy w naleśniczki i gotowe 🙂
Smacznego.

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami