ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Omlet ze szparagami

W sezonie na szparagi nie ma możliwości, aby nie zrobić omleta ze szparagami. 🙂 Na sam widok ślinka cieknie! Szparagi warto wykorzystywać w naszej kuchni ze względu na walory zarówno smakowe jak i zdrowotne.
Są niskokaloryczne, wspierają odchudzanie, obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu i zawierają dużo kwasu foliowego, witamin C, E i beta-karoten. Do tego wapń, fosfor i potas. Zawarta w nich asparagina wspiera pracę nerek i odpowiada za nawodnienie organizmu, a glutation wspiera naszą odporność. O odporności więcej znajdziecie TUTAJ.

A czy wiecie, że szparagi to jedne z najlepszych afrodyzjaków? Nic dodać, nic ująć, po prostu jedzmy szparagi po każda postacią. 🙂 My uwielbiamy omlety i  Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami.

100g szparagów zawiera tylko 18 Kcal !!!

SKŁADNIKI:
  • Szparagi zielone – 1 pęczek (ok. 10 sztuk)
  • Jajka – 4 szt. (200 g)
  • Mleko roślinne (owsiane, migdałowe, kokosowe) – 50 ml
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szparagi myjemy, obieramy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe twarde końce, a następnie obieramy przy najgrubszej części (zazwyczaj do połowy lub jeżeli szparagi są cieniutkie można pominąć ten krok).
  2. Wrzucamy szparagi do gorącej wody na 2-3 minuty. Odcedzamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy szparagi. Blanszujemy je przez minutę.
  4. W międzyczasie w miseczce roztrzepujemy jajka, mleko roślinne, sól i pieprz.
  5. Jajka wylewamy równomiernie na szparagi, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Czekamy, aż jajką się zetną.
  6. Na koniec posypujemy chili.
    Smacznego!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Szparagi myjemy, obieramy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe twarde końce, a następnie obieramy przy najgrubszej części (zazwyczaj do połowy lub jeżeli szparagi są cieniutkie można pominąć ten krok).
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i nakładamy Varomę.
  3. Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia tak, aby wystawał poza Varomę. Na nim układamy szparagi.
  4. W międzyczasie w miseczce roztrzepujemy jajka, mleko roślinne, sól i pieprz.
  5. Jajka wylewamy równomiernie na szparagi, zamykamy Varomę przygniatając wystający papier do pieczenia. Gotujemy na parze 20 min/ Varoma/obr. 1.
  6. Na koniec posypujemy chili.
    Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close