Sosy, dipy i pasty

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Jak własna bazylia z ogródka, to również własne domowe pesto – w naszej wersji z ziarnami słonecznika. 🙂 Proste i do przygotowania w kilka minut. Takie pesto można trzymać w lodówce aż 5 -7 dni lub można zamrozić i przechowywać nawet do kilku miesięcy. Idealnie sprawdza się nie tylko do sałatek, ale również do makaronów, omletów warzywnych czy nawet kanapek. Nada wszystkiemu pysznego smaku i mocno bazyliowego aromatu. 🙂

Wskazówka: przelej pesto do pojemniczków na lód i zamróź. Kiedy będzie trzeba zrobić coś szybkiego na lunch czy kolację, wrzuć kilka kosteczek pesto na patelnię, dodaj ugotowany makaron i danie gotowe. 🙂

domowe smakuje najlepiej

SKŁADNIKI:
  • Świeża bazylia – 2 garści
  • Oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
  • Nasiona słonecznika – 1 garść
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera np. Nutribullet i miksujemy przez kilka sekund do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Smacznego!

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close