Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Jak własna bazylia z ogródka to również własne domowe pesto, w naszej wersji z ziarnami słonecznika 🙂 proste i do przygotowania w kilka minut. Takie pesto można trzymać w lodówce do 5 -7 dni lub można zamrozić i przechowywać nawet do kilku miesięcy. Idealnie sprawdza się nie tylko do sałatek, ale również do makaronów, omletów warzywnych czy nawet kanapek – nada wszystkiemu pysznego smaku i mocno bazyliowego aromatu 🙂

Wskazówka dla wszystkich: przelej pesto do pojemniczków na lód i zamróź. Kiedy będziesz musiała zrobić coś szybkiego na lunch czy kolację, wrzuć kilka kosteczek pesto na patelnie, dodaj ugotowany makaron i danie gotowe 🙂

domowe smakuje najlepiej

SKŁADNIKI:
  • dwie garście świeżej bazylii
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • garść nasion słonecznika
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera np. Nutribullet i miksujemy kilka sekund do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Smacznego!

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem