Pesto z suszonych pomidorów

Pesto to podstawowy składnik naszej kuchni! Dlaczego? Ponieważ nadaje się do wszystkiego, dodaje smaku i charakteru potrawie. Używamy go do sałatek, kanapek, mięs, makaronów 🙂
Ostatnio było kilka przepisów na zielone pesto Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnych, Pesto bazyliowe ze słonecznikiem a teraz przyszedł czas na czerwone pesto z suszonych pomidorów 🙂

SKŁADNIKI:
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 30 g nerkowców (garść)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych*
  • ząbek czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

*płatki drożdżowe nieaktywne to świetna alternatywa dla osób nie jedzącycg nabiału, nadaja pyszny serowy posmak i są bardzo zdrowe. Jeżeli jesz nabiał, możesz je zamienić na starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Suszone pomidory szatkujemy bardzo drobno lub rozdrabniamy w blenderze. My użyłyśmy Thermomix 5s/ obr.8
Do pomidorów dodajemy resztę składników.
Znów miksujemy, aż powstanie pesto z lekko wyczuwalnymi kawałkami. W Thermomix miksujemy 10s/ obr. 10
Przelewamy do słoiczka. Zakręcamy. Trzymamy w lodówce do 3 dni.

Pesto najlepiej smakuje z Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej i czerwonym pesto

Smacznego 🙂

Pesto z suszonych pomidorów

 


Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony