Pierniczki świąteczne

Święta już tuz tuż, a nie ma świąt bez pierniczków. Te są bardzo aromatyczne, maja dużo cynamonu i przypraw. Zrobione z mąki gryczanej i jaglanej, które idealnie nadają się do wyczarowania pierniczków bezglutenowych:) Robienie ich w rodzinnym groie to sama przyjemność.

SKŁADNIKI (2 blachy w piekarniku):
  • 200 g mąki gryczanej
  • 200 g maki jaglanej
  • 6 łyżek oleju kokosowego (ok 120g)
  • 150 g ksylitolu lub erytrolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka goździków zmielonych
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃
Na blachę do piekarnika wykładamy papier do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki z ulubionych foremek.
Układamy na blasze, pieczemy 15 min.

Kiedy przestygną wkładamy do pudełka i czekamy na Święta 🙂

PRZYGOTOWANIE na Thermomix:

W Thermomix możemy zmielić kaszę jaglaną i gryczaną na mąkę. Dodać można również goździki do zmielenia. 10s/ obr.10
Do mąk dodajmy resztę składników. Wyrabiamy 20-30s/ obr. wsteczne 5
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃
Na blachę do piekarnika wykładamy papier do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki z ulubionych foremek.
Układamy na blasze, pieczemy 15 min.

Kiedy przestygną wkładamy do pudełka i czekamy na Święta 🙂

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne


Zobacz diety na Thermomix: