Pietruszkowe muffiny

W muffince można wyczarować naprawdę wszystko, ostatnio to ulubiona forma śniadań, testujemy wszystko co tylko da się do nich włożyć 🙂 najlepsze w nich jest to, że można zrobić je na słodko i na słono. Smakują pysznie na ciepło i na zimno i są świetną formą śniadania, kiedy się spieszysz – możesz zabrać na wynos i zjeść po drodze do pracy. Możesz je również spakować dzieciakom do szkoły. Śniadanie idealne 🙂 Dziś użyłyśmy do przepisu komosę ryżową, która nie ma sobie równych pod względem wartości odżywczych. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i ma delikatny smak, dzięki czemu można dodać do niej praktycznie wszystko i zawsze smakuje świetnie 🙂 Jeżeli nie pasuje wam połączenie pietruszki i czosnku, dodaj swoje ulubione składniki.

W tych muffinkach przemycamy naprawdę dużo zdrowia 🙂

SKŁADNIKI (8sztuk):
  • 120 g komosy ryżowej
  • natka pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Komosę ryżową gotujemy w 250 ml wody z odrobiną soli. Kiedy komosa wchłonie wodę, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na bok i czekamy kilka minut, aż napęcznieje. Komosę można również ugotować w Thermomix,, jest gotowa po 20 minutach.

Przestudzoną komosę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej kokosowy, sól, pieprz. Mieszamy.
Jeżeli użyjesz do przepisu całkiem wystudzonej komosy, olej kokosowy należy rozpuścić wcześniej w kąpieli wodnej, jeżeli użyjesz ciepłej, olej sam się rozpuści przy mieszaniu wszystkiego razem.

Masę przekładamy do foremek na muffinki.
Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut w 180℃.

Jemy od razu lub wkładamy do lunchboxa. Muffinki są pyszne na ciepło i na zimno.

Pietruszkowe muffiny

Pietruszkowe muffiny

Pietruszkowe muffiny


Zobacz diety na Thermomix: