Pizza z kalafiora

Kto by pomyślał 🙂 pizza w wersji FIT na cieście z kalafiora 🙂 pyszna, sycąca, a do tego lekka strawna 🙂 Takie przepisy lubimy. Choć nie smakuje jak typowa pizza, swoim smakiem potrafi zaskoczyć nawet największego miłośnika włoskiego przysmaku 🙂 Wypróbuj sam i powiedz nam co sądzisz 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1 kalafiorPizza z kalafiora
  • biała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka sól himalajska
  • 2 garście rukoli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • mały bakłażan
  • 1 mała czerwona cebulka

PASSATA:

  • 1 cebulka
  • 2 pomidory
  • chili
  • 1 ząbek czosnku

SEROWY DRESSING:

  • garść orzechów nerkowca
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych*
  • szczypta chili
  • 1 ząbek czosnku

* jeśli nie masz płatków drożdżowych, można użyć parmezanu

PRZYGOTOWANIE:

Pół kalafiora dusimu na parze, a z drugą połówkę blendujemy razem z cebulką, czosnkiem w Thermomix na drobnych obrotach.
Następnie dodajemy pół kalafiora na parze, sól do smaku i ponownie blendujemy.
Na tortownicy o średnicy 24cm rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy ciasto kalafiorowe.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-30 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią, a środek zetnie.
W między czasie przygotowujemy passatę pomidorową. Pomidory jest najlepiej spażyć i obrać ze skórki. Cebulkę szatkujemy, pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie gotujemy prze około 30 minut we własnym sosie, tak aby woda odparowała. Wszystko przekładamy do blendera dodajemy czosnek i blendujemy.
Kiedy pizza jest już podpieczona smarujemy ją passatą pomidorową, a następnie układamy nasze ulubione warzywa. Bardzo ważne jest aby były bardzo cieniutko pokrojone. My wybrałyśmy bakłażan, czerwoną cebulkę i czerwoną paprykę. Wszystkie warzywa rozkładamy na pizzy i ponownie zapiekamy przez około 10 minut na temperaturze 180°C lub aż warzywa zmiękną.
Kiedy pizza jest w piekarniku przygotowujemy sos seowy bez sera, wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem. Dobrze jest wcześniej namoczyć nerkowce jeśli mamy czas.
Na gotową pizzę układamy rukolę i kilka pomidorów koktajlowych, a następnie polewamy sosem serowym bez sera 🙂

Przygotowanie THERMOMIX:

1. Do naczynia miksującego wlać 1000 ml wody
2. Kalafiora przekroić na pół
3. Pół kalafiora podzielić w małe różyczki i gotować na parzę w Varomę 20min/Varoma/obr.3
4. W między czasie obrać czosnek, cebulkę
5. Sćiągnąć Veromę, odlać wodę
6. Do naczynia miksującego wrzucić czosnek, cebulkę, pół surowego kalafiora,sól, zioła i zemleć 5 sek. /obrt. 10
7. Następnie dodać ugotowanego kalafiora i zemleć 5 sek. /obrt. 10
8. Rozłożyć papier pergaminowy na blasze i wyłożyć masę na cienką warstwę
9. Rozgrzać piekarnik do 200°C, zapiekać 30 minut
10. Wrzucić cebulkę zmiksować 10sek/obr. 5
11. Pomidory pokroić w ćwiartki dodać do cebulki gotować ze szczyptą soli 30 min/120C/obr.3 aż woda odparuje, aby uzyskać konsystencje passaty
12. Dodać ząbek czosnku oregano i tymianek , zmiksować 10sek/obr. 10
13. Na pizzy rozłożyć passatę pomidorową, pokrojony bakłażan, paprykę i cebulkę
14. Zapiekać na 170°C przez 10 minut
15. W między czasie przygotować serowy dressing
16. Wszystkie składniki na dressing zmiksować 30sek/obr. 10
17. Pizze posypać świeża rukolą, rozłożyć pomidorki koktajlowe i polać serowym dresingiem

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

 

 


Zobacz diety na Thermomix: