PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

Placuszki, czekolada, owoce, kolory – wszystko co kochają dzieciaki ❤❤❤ co się nie zrobi, żeby je zadowolić 🙂 w naszej wersji wykorzystujemy namoczoną kaszę gryczaną do przygotowania placuszków, a w czekoladzie przemycamy awokado, będzie to wege czekolada 😉 owoce to już całkowita kombinacja, kto co lubi, im kolorowej tym weselej! To danie idealnie sprawdza się na śniadanie i na deser. Przekonasz do niego nawet największego niejadka 🙂

To co dzieciaki lubią najbardziej

SKŁADNIKI:

Placuszki:

  • szklanka niepalonej kaszy gryczanej (namoczonej przez noc)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty cynamonu
  • łyżeczka miodu

Czekolada:

  • 1 banan
  • pół awokado
  • łyżka karobu
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE:

Kasze moczymy przez noc, następnie odcedzamy wodę i miksujemy z resztą składników na gładką masę. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na naleśniki.

Na rozgrzanej patelni smażymy bez tłuszczu placuszki. Wielkość zależy od ciebie 🙂 My lubimy takie o średnicy około 8-10 cm.

Czekoladę przygotowujemy miksując na gładki krem wszystkie składniki.

Każdy placuszek smarujemy czekoladą i dekorujemy owocami, orzechami, żurawiną itd..
Tu kombinacji jest wiele, trochę fantazji się przyda 🙂

Smacznego!

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI

PLACUSZKI GRYCZANE Z CZEKOLADĄ I OWOCAMI