Placuszki z cukinii i komosy ryżowej

Ukochane placuszki mojej rodziny 🙂 są delikatne w smaku, lekko chrupiące i bardzo sycące.
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Jest też skarbnicą witamin i minerałów. Nic dziwnego, że warto ja wprowadzić do do diety najmłodszych. W formie placuszków, łatwo ja przemycić. Są one również bardzo dobrym pomysłem na lunch do pracy lub w podróż. Na zimno również smakują pysznie 🙂

Dzieciaki uwielbiają placuszki

SKŁADNIKI:
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • ząbek czosnku
  • sól
  • Oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Komosę ryżową gotujemy w lekko posolonej wodzie w stosunku 1:2, czyli pół szklanki komosy + szklanka wody. W Thermomix gotujemy w koszyczku 15min/ 100 ℃/ obr.4
Cukinie ścieramy na grubych oczkach.
Wszystko przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę i doprawiamy solą wedle uznania.
Na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placuszki o średnicy kilku centymetrów i smażymy z dwóch stron. Placuszki można również upiec w piekarniku na papierze do pieczenia.

Jeżeli lubicie placuszki w słodkiej wersji, spróbujcie koniecznie nasz super prosty przepis na placuszki bananowo-owsiane

A jeżeli chcesz posmakować naszych potraw sprawdź naszą ofertę na FITEEKENDy w SPA – zdrowo, pysznie i energetycznie 🙂

FIT WYJAZD OCZYSZCZAJĄCY-detox-dieta-fitness-relaks

 

Placuszki z cukinii i komosy ryżowej

Placuszki z cukinii i komosy ryżowej

Placuszki z cukinii i komosy ryżowej