Na naszym blogu znajdziesz różne przepisy na bezglutenowe chlebki, ale ten wyróżnia się szybkością wykonania. Chleby na zakwasie muszą zazwyczaj leżeć około 24 godziny zanim wyrosną i możemy je upiec, a te na drożdżach tylko godzinę. Jest pyszny, miękki, a rodzynki dodają mu jeszcze lepszego smaku ♥ Ten chlebek lubiany jest także przez dzieci, co nie jest aż tak oczywiste przy chlebkach bezglutenowych 🙂

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki gryczanej*
  • 130 g mąki ryżowej
  • 450 ml wody
  • łyżeczka suchych drożdży bezglutenowych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • garść rodzynek

*mąkę można otrzymać z niepalonej kaszy gryczanej, miksując ją na najwyższych obrotach w blenderze

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy letniej wody, tak aby powstało ciasto zbliżone do naleśnikowego, ale gęstsze. Zazwyczaj na podane proporcje dolewamy około 450 ml wody. Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, czasem dłużej, zależnie od temperatury w pomieszczeniu. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na 180℃ i pieczemy 1 godzinę.

Smacznego!

Jeżeli macie trochę więcej czasu, spróbujcie naszego chleba na zakwasie z kaszy gryczanej Tutaj