Szukacie przepisu na domowy, ale trochę nietypowy pasztet? Proszę bardzo 🙂 pasztet z soczewicy i batatów, z dodatkiem żurawiny – pyszny, aromatyczny o pięknym kolorze. Jesz go oczami. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy, zawiera dużo białka. Idealnie nadaje się do kanapek, czy jako przekąska, a my również proponujemy go na Wielkanoc. Urozmaici tradycyjne potrawy i zaskoczy domowników 🙂

SKŁADNIKI:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 500 g batatów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczka chili
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Bataty kroimy w kostkę, gotujemy, również odcedzamy.
Przekładamy do blendera.
Dodajemy czosnek, siemię lniane, kurkumę, czerwoną papryczkę, chili, sól i pieprz.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Na koniec dodajemy słonecznik i żurawinę. Mieszamy.
Całość przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy 1 godzinę w 180℃.

Smacznego!

Prosty pasztet z soczewicy

Prosty pasztet z soczewicy

Prosty pasztet z soczewicy