Nasz ukochany pomysł na rybę. Sekret tkwi w przygotowaniu jej na parze i w przepisie na sos do polania ryby przywiezionym dla was z Chorwacji. Dieta śródziemnomorska już od lat uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

SKŁADNIKI:
  • pstrąg
  • sól himalajska
  • świeży tymianek
  • plaster cytryny

Sos:

  • ½ szklanki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga dokładnie myjemy posypujemy tymiankiem, a do środka wkładamy plaster cytryny. Gotujemy na parze przez około 30 minut, w zależności od tego jak duża jest ryba.
W między czasie przygotowujemy sos. Natkę pietruszki drobno siekamy, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sól, oliwę z oliwek i sok z cytryny, a następnie wszystko razem mieszamy.

Gotową rybę filetujemy, obieramy z ości, a następnie polewamy chorwackim sosem.

Ryba wyśmienicie smakuje z: frytki z pietruszki z domowym majonezem. I twoją ulubioną sałatką lub warzywami.

Smacznego.