Quinoa Tabouli

Wspaniałe Arabskie danie często podawane wraz z „meze” selektywnie wybranymi małymi przekąskami. Choć oryginalnie robione jest z kaszą kuskus w naszej wersji fit zastosowałyśmy komosę ryżową, która wspaniale się tutaj komponuje. Komosa jest lekkostrawna, bezglutenowa i niskokaloryczna. Jest to idealna sałatka do zabrania do pracy. Można sobie ją wzbogacić sosem czosnkowym, który wyśmienicie do niej pasuje. Osobiście lubię dodać także pomidora i odrobinę natki pietruszki 🙂

Arabski mix w wersji fit

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka komosy ryżowej – Quinoa
  • 1 szczypiorek
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 małe ogórki
  • 1 biała rzepa

DRESSING:

  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Komosę ryżową gotujemy około 20 minut w proporcji 1:2 z wodą (quinoa : woda), cała woda powinna odparować. Odstawiamy do przestygnięcia.
Szczypiorek i dymkę siekamy, kalarepę i ogórki trzemy na tarce na grubych oczkach.
Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

Opcjonalnie możemy dodać posiekaną pietruszkę lub miętę i pomidora.
Pomidora najlepiej jest dodawać na świeżo, zaraz przed jedzeniem.
Całość mieszamy, skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Jeżeli lubicie komosę ryżową koniecznie sprawdźcie również przepis na fit Paella z komosą ryżową i krewetkami
Smacznego 🙂

Quinoa Tabouli

Quinoa Tabouli

Quinoa Tabouli