Desery

Rafaello bananowo-żurawinowe

Słodycze to słabość większości z nas. Wszędzie pełno informacji jak cukier jest szkodliwy i niezdrowy dla naszego organizmu. Ciągle odmawiać ich sobie? To chyba niemożliwe. 😉 Ale można przecież zrobić coś słodkiego, pysznego i do tego jakże zdrowego. Dziś proponujemy szybki deser w postaci rafaello, który uwielbiany jest także przez dzieciaki.

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):
  • Banany – 2 szt.
  • Wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • Płatki jaglane – 1-2 łyżki
  • Suszona żurawina – 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki blendujemy na średnich obrotach, aż powstanie zwarta masa z drobnymi kawałeczkami żurawiny. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, to można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia.
  2. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  3. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Można je również zostawić na następny dzień lub zamrozić.
  4. Po wyjęciu z zamrażarki kulki muszą odczekać kilka minut, aby trochę zmiękły.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka sekund.
  2. Następnie masę zgarniamy kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksujemy. Powtarzamy czynność, aż składniki się złączą. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, to można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia.
  3. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  4. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
  5. Wyjmujemy z zamrażalnika kilka minut przed podaniem

Kulki można przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Można je podjadać kiedy dopadnie nas smak na coś słodkiego. Warto mieć taki smakołyk w zamrażarce. 🙂

Smacznego! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close