Słodycze to słabość większości z nas. Wszędzie pełno informacji jak cukier jest szkodliwy i niezdrowy dla naszego organizmu. Ciągle odmawiać ich sobie – chyba niemożliwe:) A można przecież zrobić coś słodkiego, pysznego i do tego jakże zdrowego. Dziś proponujemy szybki deser w postaci Rafaello, uwielbiany także przez dzieciaki.

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):
  • 2 banany
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki płatków jaglanych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki blendujemy na średnich obrotach, aż powstanie zwarta masa z drobnymi kawałeczkami żurawiny. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Można je również zostawić na następny dzień lub zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki muszą odczekać kilka minut, aby trochę zmiękły, ale za to można je podjadać kiedy dopadnie nas smak na coś słodkiego. Warto mieć taki smakołyk w zamrażarce:) Smacznego.

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki zmiksować na najwyższych obrotach kilka sekund, następnie zgarnąć kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksować. Powtarzać czynność, aż składniki się złączą.  Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można dodać więcej płatków jaglanych do zagęszczenia.

Z masy uformować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych

Włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Można przechowywać w zamrażalniku do miesiąca.

Smacznego:)

Food Harmony

 


Zobacz diety na Thermomix: