Raw makaron z cukinii z domowym pesto

Pyszne, aromatyczne danie na surowo – wspaniałe na upalne dni. Idealna alternatywa dla normalnych makaronów w porcji surowych warzyw z dawką enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Wspaniale komponuje się z domowym pesto, którego głównym składnikiem są bazylia i orzeszki pinii.

Porcja zdrowia na talerzu!

SKŁADNIKI:
  • Cukinia – 2 duże szt.
  • Sól himalajska – szczypta
SKŁADNIKI NA PESTO:
  • Orzeszki pinii – 1/2 szklanki
  • Bazylia – 1 duży pęczek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinię dokładnie myjemy i używając obieraczki do ziemniaków, kroimy na cienkie paseczki na wzór makaronu tagliatelle.
  2. Następnie je delikatnie solimy i ugniatamy. W ten sposób wyciśniemy z cukinii odrobinę wody, a nasz makaron z cukinii zmięknie.
  3. W międzyczasie przygotowujemy domowe pesto, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka minutek.
    Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto.
  4. Gotowe pesto nakładamy na makaron z cukinii i posypujemy podsmażonymi na patelni orzeszkami pinii.

Smacznego!

Raw makaron z cukinii z domowym pesto

Raw makaron z cukinii z domowym pesto