Raw makaron z cukinii z domowym pesto

Pyszne, aromatyczne danie na surowo wspaniałe na upalne dni. Idealna alternatywa dla normalnych makaronów w porcji surowych warzyw z dawką enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Wspaniale komponuje się z domowym pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki pinii.

Porcja zdrowia na talerzu

SKŁADNIKI:
  • 2 duże cukinie
  • szczypta soli himalajskiej

SKŁADNIKINA PESTO:

  • ½ szklanki orzeszków pinii
  • 1 duży pęczek bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłocznia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokładnie myjemy i używając obieraczki do ziemniaków, kroimy cienkie paseczki na wzór makaronu Tagiatelle. Następnie należy je delikatnie posolić i ugnieść. W ten sposób wyciśniemy z cukinii odrobinę wody, a nasz makaron z cukinii zmięknie.

W międzyczasie przygotowujemy domowe pesto, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka minutek.
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto.
Gotowe pesto nakładamy na makaron z cukinii i posypujemy podsmażonymi na patelni orzeszkami pinii.

Smacznego

Raw makaron z cukinii z domowym pesto

Raw makaron z cukinii z domowym pesto