Szybka, pyszna i baaaardzo słodka tarta 🙂 jeden kawałek zaspokoi pragnienie na słodycze i nasyci do pełna. Przy tym za sprawą suszonych śliwek, jest to deser przyspieszający metabolizm! po prostu cudownie! 🙂

SKŁADNIKI:
  • 250 g suszonych śliwek namoczonych 1 godzinę
  • 60 g daktyli namoczonych 1 godzinę
  • 170 g migdałów namoczonych 1 godzinę
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego
  • łyżka kakao
  • łyżka karobu
  • 2 łyżki miodu

Nasz ulubiony deser ♡

PRZYGOTOWANIE:

Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone migdały i daktyle. Z powstałej masy ugniatamy spód o grubości około pół centymetra, delikatnie wychodząc na boki foremki. Podana ilość wystarcza do tacki o średnicy 25 cm.

Na spodzie ciasta wykładamy równomiernie namoczone śliwki. Można je pokroić na połówki, tarta będzie łatwiejsza krojenia.

Następnie przygotowujemy polewę kakaową. W garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu olej kokosowy, dodajemy kakao, karob i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą. Czekoladę studzimy, mieszając co jakiś czas. Kiedy polewa przestygnie, zalewamy nią tartę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i utwardzenia.

Palce lizać:)

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony