RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

Granole bez pieczenia to jedne z najszybszych śniadań jakie można przygotować! Kilka składników, blender i gotowe. Dla nas są tez idealne kiedy złapie nas ochota na słodkie. Zazwyczaj mamy zapas w domu i podjadamy w chwilach słabości 🙂 Walka z cukrem to jedna z naszych głównych myśli przewodnich przy tworzeniu naszego bloga. Problem numer 1 większości z nas! Dlatego jak najczęściej zachęcamy do testowania naszych nowych zdrowych deserów i przekąsek, jak również dań, które zmniejszają zachcianki na słodkie 🙂 Polecamy: Jak odstawić cukier?

i naszą grupę na Faceboooku – Jak odstawić cukier DETOKS CUKROWY Tutaj

SKŁADNIKI:
  • 120 g daktyli
  • 50 g płatków owsianych
  • 70 g wiórek kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji. Zależy ona od rodzaju daktyli. Uważaj tylko aby nie zmiksować na papkę (wtedy można jedynie skleić z masy kulki)
Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy do 2 tygodni.
W naszym przepisie podałyśmy ją z roślinnym jogurtem naturalnym, skropionym lekko cytryną i posypane borówkami.

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

1. Wszystkie składniki oprócz miodu przekładamy do do naczynia miksującego, miksujemy 15 s / obr.8.
2. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy 10 s/ obr. 5. Powinna powstać sypka, lekko posklejana granola, zależy ona od rodzaju daktyli.
3. Gotową rawnolę przekładamy do słoika. Przechowujemy 2 – 4 tygodnie

Smacznego

Na blogu mamy jeszcze jedną równie pyszną raw granolę, ciekawe która będzie wam bardziej smakować 🙂 Granola w 5 minut bez pieczenia

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia

RAWNOLA – czyli granola bez pieczenia