Świetną potrawą na zimę, ale nie tylko, jest zupa z soczewicy. Łatwo ją przygotować, ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest bardzo syta. Dodatkowo warto wiedzieć, że czerwona soczewica jest wyjątkowo zdrowa. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Ma również niski indeks glikemiczny, co sprzyja osobom chorującym na cukrzycę.

SKŁADNIKI :
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty chili
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 1,5 l bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:

W garnku podsmaż na maśle klarowanym poszatkowaną cebulkę, pokrojony w plasterki czosnek, starty imbir, chili i słodką paprykę w proszku.
Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Wymieszaj i podsmaż.

Dolej bulion warzywny i gotuj wszystko razem około 20 minut.
W międzyczasie pokrój w kosteczkę papryki i dodaj do gotującej się zupy.

Soczewice przepłukaj kilkakrotnie i dodaj do zupy. Gotuj około 10 minut, aż zmięknie.
Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Jeżeli lubisz ostre potrawy, dodaj jeszcze trochę chili.

Smacznego!