Sałatka caprese z domowym pesto

Bardzo szybka i apetyczna sałatka pochodząca z kuchni włoskiej. Jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. 🙂 A swoim smakiem zadowoli każdego. 🙂 To zdrowa porcja białka, tłuszczy i błonnika wraz z porcją witamin i minerałów. 🙂 Dla fanów sera bez sera. 🙂 Coraz częściej w sklepach pojawiają się zdrowe zastępniki nabiału. 🙂 Wystarczy tylko dobrze poszukać.

Jem na zdrowie.

SKŁADNIKI:
  • Pomidory malinowe – 2 szt.
  • Mozarella z nerkowców
SKŁADNIKI NA PESTO:
  • Orzeszki pinii – 1/2 szklanki
  • Bazylia – 1 duży pęczek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Płatki drożdżowe nieaktywnych – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania pesto. Trwa to zaledwie kilka minut. Zawsze warto jest go zrobić troszkę więcej i później używać np. do makaronu, pasty do chleba czy jako dodatek do zupy.

  1. Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto – wystarczy kilka sekund.
  2. Pomidory malinowe i mozzarellę kroimy w plastry, układamy je na talerzu, a następnie rozsmarowujemy pesto.
    Pomidory należy kroić zaraz przed samym podaniem wtedy są najlepsze. 🙂

Sałatka caprese z domowym pesto

Sałatka caprese z domowym pesto