Sałatka caprese z domowym pesto

Bardzo szybka i apetyczna sałatka pochodząca z kuchni włoskiej. Jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut 🙂 choć swoim smakiem zadowoli każdego 🙂 zdrowa porcja białka, tłuszczy i błonnika wraz z porcją witamin i minerałów 🙂 Dla fanów sera bez sera 🙂 Coraz częściej w sklepach pojawiają się zdrowe zastępniki nabiału 🙂 wystarczy tylko dobrze poszukać.

Jem na zdrowie

SKŁADNIKI:
  • 2 malinowe pomidory
  • mozarella z nerkowców

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • ½ szklanki orzeszków pinii
  • 1 duży pęczek bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłocznia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania pesto. Trwa to zaledwie kilka minut. Zawsze warto jest go zrobić troszkę więcej i później używać np. do makaronu, pasty do chleba czy dodatku do zupy.
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. My używamy Nutriubuleta do przyrządzenia naszego pesto, wystarczy kilka sekund.

Pomidory malinowe i mozzarellę kroimy w plastry układamy na talerzu , a następnie rozsmarowujemy pesto.
Pomidory należy kroić zaraz przed samym podaniem wtedy są najlepsze 🙂

Sałatka caprese z domowym pesto

Sałatka caprese z domowym pesto