Powoli zbliża się lato, a z nim cały bukiet sezonowych warzyw, a razem z nim pora na sałatki. W okresie letnim nie zawsze mamy ochotę na sycące posiłki i w zupełności możemy zadowolić się pyszną kolorową kompozycją z naszych ulubionych warzyw ☺ Jednak jak je przygotować do słoika, tak aby były dobre i kruche na drugi dzień?
Tkwi w tym pewien sekret, należy tak ułożyć warstwy w sałatce, aby sałata pozostała krucha, a kasze nabrały smaków ☺

Bardzo ważne jest aby zachować odpowiednią kolejność podczas przyrządzania sałatek do słoiczków!

„Przepis na idealną sałatkę do słoika”

Zaczynamy od ułożenia na spodzie w kolejności zaczynając od 1 do 6.

1- PEŁNE ZIARNO – na samym spodzie w słoiczku układamy wszelkiego rodzaju kasza, pod wpływem ciężaru wyższych warstw nie zmienią onoe swojej konsystencji
2- DRESSSING – Idealnie nadaję się jako kolejna arstwa, nada on wspaniałego smaku kaszą które są na spodzie w słoiczku, zawsze można zrobić go odrobinę więcej i dodatkowo polać sałatkę tuż przed samym spożyciem. Idealne są do tego słoiczki miniaturki, które często nam zostają w domu z różnych przypraw lub mini miodów.
3- WARZYWA TWARDE – wszystkie warzywa które nie zmienią swojego wyglądu pod wpływem nałożenia na nie innych składników. Warto skorzystać tutaj z Thermomixu do rozdrobnienia np. marchewki czy białej rzepy robi się to najczęściej przez 3s. /obroty 5. Jeśli nie macie Thermomixa można również zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub najzwyczajniej pokroić w kosteczkę.

*Pierwsze 3 warstwy w słoiczku dobrze jest ugnieść, aby oczywiście więcej się zmieściło. Można to zrobić za pomocą łyżki lub użyć przykrywek z foremek pierścieni do formowania jedzenia.

4- WARZYWA MIĘKKIE – to wszystkie te które mogą puszczać sok lub są bardziej delikatne, warzyw tych nie ugniatamy gdyż może się z nich zrobić papka co zmieni ich konsystencje i zmieni walory smakowe naszej sałatki
5- PROTEINY – wybierajcie wasze ulubione, często korzystamy z resztek obiadowych z dnia poprzedniego lub najzwyczajniej dodajemy to co mamy pod ręką ☺ w przypadku braku czasu zawsze można dodać wędzoną rybkę
6- SAŁATA – na samą górę układamy sałatę, tak aby zbytnio się nie ugniotła

Z powodzeniem można tez pominąć jedną z warstw ☺ i dodać więcej warzyw ☺ często nam się to zdarza ☺

Wskazówki:

*Nie lubimy używać do sałatek do słoików krojonych pomidorów gdyż z czasem tracą one swój smak i robi się z nich papka. Najlepiej sięgnąć jest po pomidory koktajlowe i ich nie przekrajać tylko w całości ułożyć w słoiczku

*Awokado warto jest skropić bezpośrednio cytryną lub limonką, nie czernieje wtedy
*Buraki lubią zabarwić nam niższe warstwy – lecz jest na to sposób wystarczy przed burakami ułożyć cienką warstwę z sezamu lub użyć jogurtu naturalnego lub majonezu powinny to zapobiec kolorowej katastrofie

Jak to jeść? Sałatkę najlepiej jest wysypać na talerze i w razie potrzeby polać dodatkowo dresingiem tuż przed podaniem. Można również ułożyć mniej składników w słoiczku aby zostawić troszkę wolnego miejsca aby móc wymieszać sałatkę przed jedzeniem

Kiedy się przyda? W pracy, na drugie śniadanie, w podróży w szkole, na uczelni, po treningu lub gdziekolwiek poza domem ☺ Idealna na piknik

Zalety? Sałatkę z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej i wykorzystać wszystkie składniki które zostają nam z lunchu lub dnia poprzedniego. Oszczędność czasu i pieniążków w jednym, a do tego wygląda mega apetycznie ☺

Przykładowe Menu Sałatkowe:

Quino z rukolą i granatem
1 – Quinoa
2 – Dresing: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny
3 – Brokuł gotowany na parze w Thermomix
4 – Owoc granatu
5 – Rukola

Dziki ryż w wersji orientalnej
1 – Dziki ryż
2 – Dresing z pasty miso i pomarańczy
3 – Żółta papryka
4 – Pomidorki koktajlowe
5 – Pierś z kurczaka
6 – Kiełki groszku

Cieciorka z warzywami
1 – Cieciorka
2 – Dresing : oliwa z sokiem z limonki i płatkami chili
3 – Papryka żółta
4 – Awokado
5 – Pomidorki koktajlowe
6 – Kolendra

Pesto z makronem z cukinii
1 – Kasza jaglana
2 – Dresing : domowe pesto z bazyli
3 – Makaron z cukinii
4 – Groszek
5 – Feta lub tofu
6 – Bazylia

Wiosenna Fantazja
1 – Orzechy włoskie
2 – Dresing : oliwa, ocet jabłkowy, miód
3 – Seler naciowy
4 – Jabłko
5 – Kozi ser lub tofu
6 – Mix sałat

Istnieją również sałatki które idealnie nadają się na drugi dzień do pracy i są już wymieszane więc nie trzeba kombinować z układaniem warstw. Przykładem takiej sałatki jest Wiosenna Sałatka z kapusty czerwonej. Z racji tego że używamy w niej oleju kokosowego warto jest słoiczek z sałatką włożyć na minutkę do ciepłej wody, aby olej się rozpuścił

Lub jedna z naszych ulubionych Quinoa Tabouli

Dodatkowo chciałybyśmy się podzielić z wami przykładowymi przepisami z diet na Thermomix ☺ Sałatka ta została stworzona na ratunek naszej flory jelitowej i często gości u nas w domach i mamy nadzieję, że pojawi się też u was ☺

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • 200 g jarmużu
  • 18 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 400 g młodych ziemniaków (8 szt.)
  • 400 g brokuł (1szt.)
  • 360 g ogórków kiszonych (6szt.)

 

DRESSING:
  • 50 ml Oliwa z pierwszego tłocznia
  • 40g łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:

1. Do naczynia miksującego wlać 500 ml wody następnie nałóż koszyczek i umieścić w nim jajka przepiórcze, gotować 15min/100C/obr.1, odstawić do ostygnięcia
* Dla zaoszczędzenia czasu można ugotować jajka przepiórcze w garnku i przejść do kroku 2.

2. Do naczynia miksującego wlej 500ml wody następnie nałóż koszyczek i umieść w nim ziemniaki
3. Nałóż przykrywkę i nakładkę Varoma, w Varomie umieścić różyczki brokułu, gotować na parze 15min/Varoma/obrt.1
4. Po 15 minutach wyciągnąć brokuł i do przystawki Varomy włożyć poszarpane liście jarmużu, gotować na parze 10min/Varoma/obr.1
5. Ostrożnie sprawdzić czy ziemniaki są ugotowane, w razie potrzeby gotować na parze kolejne 2-5min/varoma/obr.1
6. Odczekać, aż wszystkie składniki przestygną
7. Do naczynia miksującego dodać oliwę, sól, jarmuż, i brokuł i zmiksować 3 s/obr.3
8. Dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, ogórki pokrojone w plasterki i musztardę francuską mieszać 20 s/obr. Wsteczne 1, wszystko zgarnąć kopystką przełożyć do miski
9. Obrać jajka i dodać do sałatki, doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby

Jeśli spodobał ci się przepis i chciał byś poznać Świat naszych Diet na Thermomix zapraszamy do ☺

Sklepu Food Harmony

Sałatki to nie jedyne rozwiązanie to przemycenia odpowiedniej ilości warzyw w naszym menu, bo przecież powinny one stanowić połowę naszej diety ☺
Kolejnym naszym ulubiony sposobem to warzywno – owocowe Smootkie, które szybko można zmiksować rano i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.
A tu kilka pomysłów na Smoothie i Koktajle do Zadań Specjalnych

Artykułem tym chciałybyśmy was zachęcić do tworzenia waszych ulubionych miksów i bazowania na waszych ulubionych produktach ☺
Czekamy na wasze komentarze i co ciekawego udało się wam stworzyć ☺