Sałatka mojej siostry, to właśnie ona zrobiła mi ją po raz pierwszy i od razu doszła do listy moich ulubionych sałatek. Pyszna, zdrowa i sycąca, a dodatkowo można ją jeszcze wzbogacić jajkiem gotowanym na miękko 🙂 Pamiętajcie, że warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej po ¼ z naszego spożywanego jedzenia.

Jedz zdrowo i ciesz się życiem

SKŁADNIKI:
  • garść rukoli
  • 5 liści sałaty lodowej
  • awokado
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ ogórka
  • 1- 2 pomidory
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • sól
  • pieprz

DRESSING:

  • olej z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE:

Pestki dyni podsmażamy na oleju kokosowym i odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatę i rukolę dokładnie myjemy, suszymy i szarpiemy na kawałki.
Paprykę, pomidory, ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy ostudzone pestki dyni, a następnie skrapiamy olejem z pestek dyni.
Ozdabiamy nasionami chia i sezamem, doprawiamy solą i pieprzem.