ObiadySałatki

Sałatka z krewetkami

Ostatnio sałatki rządzą na naszym stole. 🙂 Najbardziej lubimy takie, którymi można zastąpić posiłek, na przykład lunch lub kolację. Ta sałatka z krewetkami idealnie się do tego nadaje. Jest lekka a zarazem sycąca. Takich kolorów nikt sobie nie odmówi. 🙂 Tego typu sałatkę polecamy również z kurczakiem: Sałatka z mango i kurczakiem.

SKŁADNIKI (1 porcja):
  • Sałata lodowa – 160 g
  • Czerwona cebulka – ok. 20 g
  • Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
  • Awokado – 50 g
  • Krewetki – 100 g
  • Limonka – 1/2 szt.
  • Imbir – kawałek o dł. ok. 1cm
  • Cebulka dymka
  • Oliwa z oliwek
  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Chili – szczypta
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane.
  2. Dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Podsmażamy minutkę.
  3. Krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na patelnię, mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż krewetki będą gotowe.
  4. Dodajemy miód i solimy do smaku.
  5. W międzyczasie na talerz wykładamy sałatę lodową pokrojoną lub poszarpaną na kawałki, układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone na kawałki awokado i czerwona cebulkę.
  6. Na koniec przekładamy krewetki i polewamy sosem z patelni.
  7. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i limonką, a potem posypujemy cebulką dymką.
  8. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close