Sałatka z tempeh z dresingiem z miso

Nie ma nic lepszego niż sałatkowa tęcza 🙂 je się ją oczami. A do tego smakuje wyśmienicie. Bomba minerałów i probiotyków w jednym. Tempeh pochodzi z kuchni indonezyjskiej, wytwarzane jest ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Choć tak mało znane jeszcze w Polsce, zaliczane jest do jednych ze zdrowszych. Można je kupić w sklepach ekologicznych, a w Krakowie naszym ulubionym dostawcą jest Sklep Roślinny na Rynku Dębnickim https://www.facebook.com/skleproslinny/?fref=ts

SKŁADNIKI:
  • Tempeh Marynowane
  • Jajko na miękko
  • Pomidorki koktajlowe
  • Marchewka
  • Rukola
  • Kiełki brokułu
  • Awokado
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

DRESSING:

  • 1 łyżka pasty miso
  • kawałek imbiru o wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Rukolę dokładnie myjemy i obsuszamy, aby była chrupka. Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do ziemniaków wycinamy długie wstążki na wzór makaronu tagiatelle. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, z awokado wydrążamy pestkę i kroimy w cieniutkie paseczki. Tempeh kroimy na kawałki. Jajko obieramy i przekrawamy na pół. Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak poniesie was fantazja 🙂

Przygotowanie dressingu jest bardzo łatwe, pastę miso mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy imbir starty na małych oczkach na tarce.
Dla ułatwienia imbir można również zmielić w Nutribullet lub Thermomix wraz ze wszystkimi składnikami

Sałatkę polewamy dressingiem 🙂

SMACZNEGO

Sałatka z tempeh z dresingiem z miso

Zobacz diety na Thermomix: