Sałatka z wędzonym pstrągiem

Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłu jak je wykorzystać, więc chętnie was zainspirujemy przepisem na lekki lunch lub kolację. Jest to prosty i łatwy przepis, ale na pewno bardzo smakowity dzięki ciekawemu połączeniu składników.

Idealna dla miłośników wędzonych ryb 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 100 g roszponki
  • 200g wędzonego pstrąga (1 sztuka)
  • ½ fenkułu – koper włoski
  • ½ owocu granatu

DRESSING:

  • 25 ml Oliwa z pierwszego tłocznia
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z połówki cytryny

* Najlepiej jest kupować pstrągi do 200g większe są najczęściej przekarmiane lub stare. W miarę możliwości korzystamy ze sprawdzonych źródeł i wybieramy pstrągi wędzone metodą naturalną, tradycyjną, a nie przy zastosowaniu substancji chemicznych.

PRZYGOTOWANIE:

Roszponkę dokładnie myjemy i obsuszamy. Fenkuł kroimy w cienkie paseczki. Granat przekrawamy na pół i wydrążamy owoc.
Pstrąga obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki.
Na talerzu rozkładamy roszponkę układamy fenkuł i pstrąga, posypujemy granatem.
Na koniec przygotowujemy dresing, wystarczy połączyć wszystkie składniki i energicznie wymieszać, polewamy sałatkę.

Z racji tego, że wędzone ryby zawierają dość dużo soli staramy się nie dosalać 🙂

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem

 

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony