Sałatki

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Często kupujecie wędzone ryby i brakuje Wam pomysłu jak je wykorzystać? Chętnie Was zainspirujemy przepisem na lekki lunch lub kolację. Jest to prosty i łatwy przepis, ale na pewno bardzo smakowity dzięki ciekawemu połączeniu składników.

Idealna dla miłośników wędzonych ryb 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Roszponka – 100 g
  • Wędzony pstrąg* – 200 g (1 sztuka)
  • Fenkuł (koper włoski) – 1/2 szt.
  • Owocu granatu – 1/2 szt.

DRESSING:

  • Oliwa z pierwszego tłocznia – 25 ml
  • Pieprz świeżo mielony – szczypta
  • Sok z połówki cytryny

* Najlepiej jest kupować pstrągi do 200 g. Większe są najczęściej przekarmiane lub stare. W miarę możliwości korzystajmy ze sprawdzonych źródeł i wybierajmy pstrągi wędzone metodą naturalną, tradycyjną, a nie przy zastosowaniu substancji chemicznych.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Fenkuł kroimy w cienkie paseczki.
  3. Granat przekrawamy na pół i wydrążamy owoc.
  4. Pstrąga obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki.
  5. Na talerzu rozkładamy roszponkę, układamy fenkuł i pstrąga.
  6. Wszystko posypujemy granatem.
  7. Na koniec przygotowujemy dresing. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i energicznie wymieszać.
  8. Polewamy sałatkę.

Z racji tego, że wędzone ryby zawierają dość dużo soli staramy się już nie dosalać. 🙂

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close