ObiadySałatki

Sałatka ze szparagami i wędzonym łososiem

Sezon na szparagi w pełni, więc cieszmy się ich smakiem jak długo się da. Są skarbnicą zdrowia, a co więcej idealnym pożywieniem dla naszej jelitowej flory bakteryjnej, która ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. W końcu jelita to nasz drugi mózg. ☺ JELITA – klucz do zdrowia

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Szparagi – 170 g
  • Komosa ryżowa – ½ szklanki (około 1 szklanki ugotowanej  komosy)
  • Koperek – pęczek
  • Łosoś wędzony* – 3 plastry
  • Pomidor koktajlowy – 10 szt.
  • 1 cytryna – 1 szt.
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki
  • Sól – szczypta

*Bardzo ważne jest, aby wybierać łososia dzikiego a nie hodowlanego.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Szparagi gotujemy na parze lub szklimy na patelni.
  2. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na kawałki o długości około 1 cm.
  3. Komosę ryżową gotujemy w stosunku 1:2 (komosa:woda) i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Plastry łososia kroimy na cienkie paseczki.
  5. Koperek szatkujemy.
  6. Cytrynę sparzamy, a następnie na tarce, na cienkich oczkach ścieramy jej skórkę.
  7. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sok z cytryny i oliwę oraz szczyptę soli do smaku.
  8. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i ponownie delikatnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody.
  2. Nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma. W Varomie umieszczamy szparagi i gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
  3. Odstawiamy szparagi do ostygnięcia i kroimy je  na kawałki o długości około 1 cm.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy koszyczek, wsypujemy komosę ryżową i gotujemy 15 min/100°C/obr. 4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Plastry łososia kroimy na cienkie paseczki.
  6. Koperek szatkujemy.
  7. Cytrynę sparzamy, a następnie na tarce, na cienkich oczkach ścieramy jej skórkę.
  8. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sok z cytryny i oliwę oraz szczyptę soli do smaku. Można użyć Thermomix 30 s/obr. wsteczne 2.
  9. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i ponownie delikatnie mieszamy.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close