Dzisiejszy przepis jest całkiem spontaniczny. Wpadłam na niego, kiedy mój synek chciał sezamki, które bardzo lubi, a nie mieliśmy ich w domu:) I tak powstał pyszny krem sezamowy, z tego co po prostu było pod ręką. Idealny na kanapki, a do tego zdrowy i co najważniejsze smakuje dzieciakom! Świetna alternatywa dla chemicznej nutelli, czy innych dziwnych smarowideł!!!
Można przechowywać go w słoiku nawet do miesiąca i sięgać zawsze, gdy mamy słabość na coś słodkiego.

SKŁAD:
  • szklanka sezamu
  • łyżka oleju kokosowego
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:

Sezam prażymy na patelni kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił.

Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką, gęstą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta i ciężko będzie się miksować, dodaj więcej mleka kokosowego. Zazwyczaj należy blendować kilka razy, ściągając ze ścian naczynia niezmiksowane resztki.
Krem przełożyć do słoiczka.
Gotowe:)

„Sezam – bogate źródło wapnia i cynku”