Dzisiejszy przepis jest całkiem spontaniczny. Wpadłam na niego, kiedy mój synek chciał sezamki, które bardzo lubi, a nie mieliśmy ich w domu. 🙂 I tak powstał pyszny krem sezamowy z tego co po prostu było pod ręką. Idealny na kanapki, a do tego zdrowy i co najważniejsze smakuje dzieciakom! Świetna alternatywa dla chemicznej nutelli, czy innych dziwnych smarowideł!!!
Można przechowywać go w słoiku nawet do miesiąca i sięgać zawsze, gdy mamy słabość na coś słodkiego.

SKŁADNIKI:
  • Sezam – 1 szklanka
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Mleko kokosowe – 1/2 puszki
  • Miód – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Sezam prażymy na patelni przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił.
  2. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką, gęstą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta i ciężko będzie się miksować, dodajemy więcej mleka kokosowego. Zazwyczaj należy blendować kilka razy, ściągając ze ścian naczynia niezmiksowane resztki.
  3. Krem przekładamy do słoiczka.
    Gotowe! 🙂

„Sezam – bogate źródło wapnia i cynku”