Takie smakołyki jadłyśmy nie jednokrotnie w Azji, w naszej wersji dodałyśmy wędzonego łososia 🙂 Nadaje jeszcze lepszy smak, choć najczęściej podaje się go z kurczakiem, krewetkami lun w wersji wegetariańskiej. W przepisie użyłyśmy brązowego ryżu, gdyż ma on o wiele więcej wartości odżywczych niż biały, a dodatkowo ma więcej błonnika, witamin i niższy indeks glikemiczny.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • ½ pora
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • czarny sezam
  • cebulka dymka
PRZYGOTOWANIE:

Ryż brązowy dokładnie płuczemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w stosunku 1:2(ryż:woda) prze około 30-40 minut. Następnie ostudzamy. Najlepiej jest użyć do tego przepisu ryżu, który nam zostanie np. z dnia wcześniejszego.
Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną kapustę, cebulkę, pora, oraz startą marchewkę, można dodać odrobinę soli. Następnie wbijamy 2 jajka i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki się skleiły.

Dodajemy ostudzony ryż i wszystko razem smażymy doprawiając sosem sojowym i rybnym.
Na koniec dodajemy pokrojone plastry wędzonego łososia i podduszamy minutkę.

Posypujemy sezamem i cebulką dymką.

SMAŻONY RYŻ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

SMAŻONY RYŻ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM