Śniadaniowe muffinki owinięte boczkiem

Muffinki też można jeść na śniadanie, zarówno te słodkie jak i na słono. Dziś przygotowałyśmy dla was pyszną wytrawną wersję z warzywami i boczkiem. Jest to idealne śniadanie kiedy się spieszycie i nie macie po prostu czasu go zjeść 🙂 znacie to, prawda? 😉

i tu z ratunkiem przychodzą nasze muffiny. Samo przygotowanie to 3 minutki, a potem same już się robią w piekarniku.

Gotowe można zjeść od razu lub spakować w pojemnik i zjeść po drodze do pracy. Przy okazji twoje dzieci będą też zachwycone, będą im smakować tak samo jak tobie. Jest to też super przekąska do szkoły. Na zimno też są pyszne.

Muffinki do domu, do pracy, do szkoły – proste i pyszne

SKŁADNIKI (6 MUFFINEK):
  • 4-5 jajek*
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • pół czerwonej papryki
  • cebulka dymka
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180℃

Formy do muffinek wykładamy na około boczkiem.
Paprykę w kosteczkę, cebulkę dymkę szatkujemy. Wypełniamy muffinki do poziomu 3/4.
Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy, przelewamy do muffinek, tak aby przykryć warzywa.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, aż jajka się zetną.

Smacznego!

Spodobał ci się przepis? Spróbuj wytrawnych muffinek z komosy ryżowej 🙂 Pietruszkowe muffiny

*Jajka najlepiej kupować te z wolnego wybiegu (oznaczone są one na skorupce pasmem numerów – pierwsza cyfra to 1) lub ekologiczne (pierwsza cyfra to 0 ).

Śniadaniowe muffinki owinięte boczkiem

Śniadaniowe muffinki owinięte boczkiem