Steki z kalafiora

Kalafior to jedno z tych warzyw, których rzadko używałyśmy w kuchni. Przyznać się szczerze możemy, że nie za bardzo go lubiłyśmy 😉 Aż do czasu, kiedy zaczęłyśmy z nim kombinować na różne sposoby. Wtedy powstały właśnie steki z kalafiora, chleb z kalafiora, który niebawem znajdziecie na naszym blogu, curry z kalafiora z ebooka „Detoks cukrowy” – właśnie w realizacji 🙂 i nasz oryginalny, choć banalnie prosty: krem z kalafiora z solą truflową.

Surowy kalafior drobno poszatkowany nadaje się również super do zup kremów, jako chrupiący dodatek, który nasyci nas do pełna. Mamy jeszcze dla was kilka niespodzianek kalafiorowych, także śledźcie nas na bieżąco 🙂

A wracając do naszych dzisiejszych steków, jest to wspaniały dodatek do obiadu, lub gotowe danie dla wegan i wegetarian. Może być również przekąską.Jest bardzo dobrze doprawiony, także zaspokoi wszystkie gusty:)

SKŁADNIKI:
  • 1 średni kalafiorowych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżka pasty miso (można też użyć sosu sojowego)
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 200℃

Na blachę wykładamy papier do pieczenia i delikatnie skrapiamy oliwą.
Kalafiora kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy na papierze.
W miseczce mieszamy oliwę, pastę miso, sezam, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Używając najlepiej silikonowego pędzelka do kuchni, smarujemy obficie plastry kalafiora.

Pieczemy 20 minut, aż się lekko zarumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, solą i pieprzem.
Steki gotowe 🙂
Jedz solo lub z kawałkiem mięsa lub ryby.

Smacznego!

Jak jeszcze można wykorzystać pastę miso? Sprawdźcie prostą i pyszną pastę 3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni

 

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora


Zobacz diety na Thermomix: