Summer rolls z dipem orzechowym

Pyszna przekąska, lekki lunch do pracy, przystawka na piknik lub zakąska na imprezę. Nasze summer rollsy nafaszerowane są warzywami i tofu, ale tak naprawdę jest tu pole do popisu można kombinować i wybierać swoje produkty 🙂 z Kurczakiem lub krewetkami też wychodzą ekstra 🙂 Najlepszy przyjaciel dla osób na diecie lub dbających o linie, jedz na zdrowie 🙂

SKŁADNIKI (na 10 rollsów):
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 2-3 ogórki
  • 2-3 marchewki
  • 2 garście szpinaku
  • 1 zielona papryka
  • 1 kostka tofu

DIP ORZECHOWY:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sok z połówki cytryny
  • ½ łyżeczki miodu gryczanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypta chili
  • szczypta imbiru w proszku
PRZYGOTOWANIE:

Ogórki, marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cieniutkie paseczki, im cieńsze tym lepiej.
Liście szpinaku szatkujemy, można także użyć różnego rodzaju kiełków na przykład groszku, lukrecji lub brokułu.
Tofu kroimy w słupki o grubości max 1cm.
Przygotowujemy płytki talerz, na którym zmieszczą się płaty papiery ryżowego. Na talerz nalewamy wodę i namaczamy w niej płaty około 5-10 sekund, aż zmiękną.
Następnie namoczony płat papieru przekładamy delikatnie na drugi talerz, uważając żeby się nie porwał.
Układamy nadzienie: najpierw odrobinę liści szpinaku, potem porcję warzywek i na koniec tofu.
Zawijamy brzegi, a następnie rolujemy całość.

Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe, wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki i gotowe.  Osobiście lubimy jak sos ma w sobie troszkę pikantności, dlatego dodajemy chilli i imbir w proszku, ale z powodzeniem można te składniki pominąć jeśli preferujesz łagodniejszy dip.

Summer rollsy można przygotować nawet kilka godzin przed podaniem, wystarczy przykryć wilgotną ściereczką i włożyć do lodówki.

Summer rolls z dipem orzechowym


Zobacz diety na Thermomix: