Sosy typu sweet chili można kupić praktycznie wszędzie, ale ich skład przeraża! Cukier zazwyczaj na pierwszym miejscu, często dodatkowe dziwne substancje! Dlatego postanowiłyśmy przygotować własny, domowy sos, na bazie daktyli – zdrowy, bez cukru i niezwykle aromatyczny ♥ Jak widać nie ma rzeczy nie możliwych 😉

Sos idealnie nadaje się do mięsa, nachos, surowych warzyw, czy sałatek.

SKŁADNIKI:
  • 15 daktyli
  • 1 papryczka chili
  • kawałeczek imbiru 1 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki wody
  • miód do smaku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Daktyle namocz 20 minut.
Papryczkę przekrój na mniejsze kawałki, czosnek i imbir obierz, wyciśnij sok z limonek.
Wszystkie składniki razem z daktylami zmiksuj na sos. Jeżeli smak jest za mało słodki dodaj miodu. Gotowe 🙂

Smacznego!