Lekko słodka, lekko kwaśna, świeża, szybka, prosta, sycąca – sałatka, która zaspokoi Twój głód i zachcianki na słodkie. 🙂 Bardzo odżywcza bomba witamin i antyoksydantów, idealna na obiad, lunch czy do pracy.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Rukola – 100 g
  • Kurczak – 1 pojedyncza pierś
  • Mango – 1 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Czerwona cebulka – 1 szt.
  • Figi – 6 szt.
  • Świeża kolendra – 1 garść
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna – 1/2 szt.
  • Syrop z agawy
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Chili – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Mix warzyw i owoców na piękny wygląd i wspaniałe samopoczucie! 🙂

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś z kurczaka przyprawiamy kurkumą, chili i solą. Polewamy oliwą i smażymy na patelni w całości z obu stron. Odkładamy na bok i czekamy, aż chwilę przestygie, a następnie kroimy w cienkie plastry.
  2. W międzyczasie kroimy również w plastry mango, paprykę i cebulkę. Figi przekrawamy na połówki.
  3. Na talerzu rozkładamy rukolę, plastry kurczaka, wszystkie pokrojone warzywa i figi.
  4. Posypujemy kolendrą.
  5. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pychota! 🙂
Smacznego!