
W takiej wersji kaszę zjedzą nawet dzieciaki 🙂 lekkie, delikatne, pyszne kaszotto z kaszy gryczanej. Sprawdzone w rodzinie 🙂 choć kaszę nie zawsze jest łatwo nauczyć jeść dzieciaki, warto spróbować, ponieważ jest to posiłek pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze i bardzo sycący. Kasza gryczana to jedyna obok jaglanej kasza zasadowa, co sprawia, że odkwasza nasz organizm. Jest to jeden z powodów dlaczego warto ją wprowadzić do menu naszych pociech jak również nas samych. Takie mixy z kasz są również szybkie w przygotowaniu i idealnie nadają się na obiad czy nawet kolację dla całej rodziny.
Kochamy kaszotto 🙂
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- szklanka zielonej fasolki szparagowej
- cebula
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- łyżka masła
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną i fasolkę szparagową gotujemy w osobnych garnkach.
W międzyczasie szatkujemy drobno cebulkę i podduszamy ja na maśle klarowanym.
Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, fasolkę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawy wzbogacą potrawę, a ich smak nie będzie mocno wyczuwalny dla dzieci.
Na koniec dodajemy łyżkę masła, nada ona pysznego posmaku.
Wszystko mieszamy i przekładamy do miseczek.
Smacznego.
W sezonie na szparagi polecamy Kaszotto ze szparagami 🙂