Tajska sałatka z tofu i orzeszkami

Kuchnia tajska to jedna z naszych ulubionych! Spędzając wakacje w Tajlandii przywiozłyśmy sporo inspiracji na różne ciekawe połączenia i jednym z nich jest ta sałatka. Prosty mix, a smakuje pysznie. Jest ona też bardzo sycąca, może spokojnie zastąpić obiad 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 120 g świeżego młodego szpinaku lub mix sałat
  • opakowanie naturalnego tofu
  • 1 czerwona papryka
  • pół ogórka
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • dwie garście orzeszków ziemnych
  • cebulka dymka
  • sos sojowy
  • płatki chili

Sos:

  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego (bezglutenowego)
  • łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z wyciśniętej limonki
PRZYGOTOWANIE:

Tofu kroimy na słupki. Na patelnię wlewamy trochę sosu sojowego, dodajemy tofu* i podsmażamy chwile aż tofu wchłonie sos. Odstawiamy na bok.

Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na talerz.
Paprykę i ogórka kroimy w podłużne paski, pomidorki kroimy na połówki i układamy na szpinaku.
Dodajemy tofu, posypujemy orzeszkami ziemnymi. Orzeszki można wcześniej uprażyć na patelni.
Dekorujemy cebulką dymką. Posypujemy płatkami chili.

Na koniec przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem. Polewamy sałatkę i gotowe.

* Kupując tofu najlepiej wybrać naturalne, świeże z data ważności do 2 tygodni. Zazwyczaj można je kupić w sklepach ekologicznych. Jeżeli nie znajdziecie takiego, sprawdzajcie etykiety, aby nie było na nich dodatków chemicznych.

Interesujesz się zdrowym stylem życia i nie wiesz jak zacząć?

Zapraszamy na nasz październikowy FIT WEEKEND w SPA – będzie zdrowo, będzie pysznie i będzie duża dawka energii na dobry start 🙂

Tajska sałatka z tofu i orzeszkami

Tajska sałatka z tofu i orzeszkami