Kuchnia tajska to jedna z naszych ulubionych! Spędzając wakacje w Tajlandii przywiozłyśmy sporo inspiracji na różne ciekawe połączenia i jednym z nich jest ta sałatka. Prosty mix, a smakuje pysznie. Jest ona też bardzo sycąca, więc może spokojnie zastąpić obiad. 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Świeży, młody szpinak lub mix sałat – 120 g
- Tofu naturalne – 1 opakowanie
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Ogórek – 1/2 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 5-6 szt.
- Orzeszki ziemne – 2 garście
- Cebulka dymka
- Sos sojowy
- Płatki chili
SKŁADNIKI NA SOS:
- Oliwa z oliwek – 1/4 filiżanki
- Sos sojowy (bezglutenowy) – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
- Sok z limonki – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Tofu kroimy na słupki.
- Na patelnię wlewamy trochę sosu sojowego, dodajemy tofu* i podsmażamy chwilę, aż tofu wchłonie sos. Odstawiamy na bok.
- Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na talerz.
- Paprykę i ogórka kroimy w podłużne paski, pomidorki kroimy na połówki i układamy na szpinaku.
- Dodajemy tofu i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Orzeszki można wcześniej uprażyć na patelni. - Dekorujemy cebulką dymką. Posypujemy płatkami chili.
- Na koniec przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem. Polewamy sałatkę i gotowe.
* Kupując tofu najlepiej wybrać to naturalne, świeże, z data ważności do 2 tygodni. Zazwyczaj można je kupić w sklepach ekologicznych. Jeżeli nie znajdziecie takiego, to sprawdzajcie etykiety, aby nie było w tofu dodatków chemicznych.