Niezwykle aromatyczna, lekko cytrynowa zupa, raz zjedzona będzie często gościć na twoim stole 🙂 Bardzo łatwa w przygotowaniu, ale musisz poświęcić chwilę na kupienie wszystkich składników. Świeża trawa cytrynowa, galangan, liście kaffiru nie dla każdego są znane, ale uwierzcie dodane do zupy tworzą niesamowity smak. Mamy nadzieję, że lista składników was nie odstraszy 🙂 większość kupisz bez problemu w sklepach z azjatycką żywnością *.

SKŁADNIKI :
  • 2l bulionu drobiowego*
  • 10-15 krewetek
  • 200 g filetu z dorsza
  • 8 – 10 pieczarek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łodyżki trawy cytrynowej
  • 8 liści limonki kaffir
  • 4 cm kawałek galanganu
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 papryczki chili
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek cebulki dymki
  • 1l gęstego mleczka kokosowego*
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy bulion drobiowy na zupę.
Galangan i imbir kroimy na cienkie plasterki.

Do bulionu dodajemy trawę cytrynową w całości, liście kaffiru, plasterki imbiru, galanganu i chilli. Wszystko gotujemy przez około 30 minut tak, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.
Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, miód, pokrojone pieczarki, połówki pomidorków koktajlowych, krewetki i kawałeczki dorsza. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu.
Przed podaniem posypujemy posiekana kolendrą i cebulką dymką. Dodatkowo możemy podać z miseczką ryżu.

Wskazówki:

*Bulion drobiowy – zawsze warto mieć zapas w zamrażalniku i wykorzystać do tego rodzaju przepisów
*Jeśli jesteś z Krakowa super miejscem jest sklep z azjatycką żywnością w Centrum CHT przy ulicy Krzywda 1. Niskie ceny i świeże produkty
*Mleko kokosowe – Najłatwiej dostępne są mleka w puszkach, choć znacznie lepsze są mleka w kartonach. Mają lepszy smak, a do tego wspaniałą śmietanową konsystencje. Jeżeli użyjesz mleka z puszki, dodaj tylko gęsta cześć, wodę odstaw. Koniecznie czytajcie skład na mlekach kokosowych nie powinny one zawierać niczego poza wodą i ekstraktem z kokosa.