Tajska kuchnia to nasza ulubiona. Krewetki zdecydowanie częściej goszczą w naszej kuchni niż mięso. Mleczko kokosowe kolejna pychota i do tego moc przypraw ❤😋

Curry – Ostre i aromatyczne

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 200 g krewetek
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 cebule
  • 3 łyżki przecieru z pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • łyżka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka sproszkowanej papryczki chili
  • łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • sól
  • łyżka oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:

Cebule szatkujemy na bardzo drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju kokosowym.

Pomidory sparzamy, szatkujemy i dodajemy do cebuli. Chwilę podsmażamy.

Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, kurkumę, kmin rzymski. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż cebula i pomidory zamienią się w papkę. W międzyczasie podlewamy wodą i mieszamy, aby się nie przypaliło.

Następnie dodajemy mleko kokosowe, miód, doprawiamy imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chili i solą. Mieszamy.

Dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Dusimy wszystko kilka minut, aż krewetki będą gotowe.

Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Smacznego.